Veel mensen denken dat duurzaam leven geld kost. In sommige gevallen is dat ook zo. Denk maar aan een elektrische auto of het plaatsen van zonnepanelen. Het zal je misschien verbazen dat een duurzamer leven meestal juist stukken goedkoper is. In dit artikel geven we 10 tips, waarmee jij je leven duurzamer maakt en ook nog eens geld bespaart!

1. Maak je kleding, of laat ze vermaken bij een kleermaker
Het kan gebeuren dat je een keer een kledingstuk koopt, of krijgt, dat je eigenlijk nooit draagt. Dit omdat het net te groot of te klein is, omdat je dat ene knoopje toch niet zo mooi vindt of omdat de kraag te groot is. Vaak blijven deze kledingstukken dan voor een hele lange tijd in je kast liggen, tot je op een bepaald moment afscheid kan nemen, en het kledingstuk weg doet. Dit is natuurlijk hartstikke zonde! Wat we soms vergeten is dat je makkelijk een kledingstuk kan vermaken, of – voor degene die niet zo goed zijn met de naaimachine – laten vermaken. Probeer bij ieder kledingstuk na te gaan waarom je het niet draagt. Als je toch al van plan was het nooit te dragen, of het kledingstuk weg te doen, dan kan je net zo goed proberen er nog iets van te maken.

2. Koop tweedehands
Het is nu wel algemeen bekend, dat we met zijn allen teveel spullen kopen. Onze spullen worden in massaproducties gemaakt, in landen ver weg, zoals China. Niet alleen is het productieproces vaak heel slecht, ook het transport is een enorme aanslag op het milieu. Omdat we met z’n allen over de laatste jaren zoveel spullen en kleren hebben gekocht zijn er gelukkig ook heel veel prachtige spullen tweedehands te krijgen! Het is vaak even zoeken, maar wanneer je iets vindt is het een uniek stuk vaak voor een prikkie.

3. Gooi geen eten weg
Niet alleen heeft het produceren van eten een grote milieu impact, eenderde van al het eten op de wereld wordt ook nog eens verspild! Let er daarom goed op wat je koopt in de supermarkt. Ga je dit daadwerkelijk opeten? Probeer ook nog iets te maken van de restjes die je in de koelkast hebt liggen. Die paar balletjes falafel kan je best eten als lunch! Naast het eten in je eigen koelkast, gooien juist restaurants, hotels en supermarkten veel voedsel weg. Een erg goede app om dit soort voedselverspilling tegen te gaan is ‘too good to go’. Restaurants, cafés en lunchtenten zetten hierop de maaltijden die aan het einde van de dag overblijven, en niet meer kunnen worden verkocht. Deze kan je voor een heel klein prijsje komen ophalen. Zo heb je een fancy maaltijd, voor heel weinig geld en help je om voedselverspilling tegen te gaan!

4. Kijk goed naar je uitgaven
Minder uitgeven is goed voor je portemonnee. Daarnaast ontstaan veel milieuproblemen door de hoeveelheid spullen die wij kopen. Een hele makkelijke tip is dus: koop minder. Je kan beginnen door eens goed te kijken naar je uitgaven. Heb je bijvoorbeeld een dagelijkse krant? Misschien kan je deze omzetten in een online versie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *